OM OSS

Mitt namn är Lina Stridsberg, intresset för djur har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas. 

Under min uppväxt har vi alltid haft flera hundar inom familjen, vilket innebar att hundar alltid var en naturlig del av min vardag. Jag blev introducerad till avelsvärlden tidigt i livet, eftersom min mor drev en liten uppfödning av korthåriga collies.

Vi är en liten SKK (FCI) registrerad kennel, under kennelnamnet Franska Tassar.

 På bilden till höger är det jag som håller i kopplet till vår valp Early Mornings Kimberly Blue Velvet. När jag var tio år gammal, började jag spendera tid på brukshundsklubben, där jag tränade och tävlade i agility och lydnad.

Fastnade för Fransk Bulldogg som många andra för deras fantastiska mentalitet.

Nu, när vi befinner oss i år 2023, har mitt engagemang för hundar och avel fördjupats ytterligare. Mitt engagemang drivs självklart av kärlek för rasen, men även väldigt mycket på grund av hur rasens hälsotillstånd ser ut idag. 


AVELSMÅL

Vår uppfödning sker i en liten skala i hemmiljö, vi strävar efter en mentalt balanserad hund med korrekta proportioner. Vi lägger stor vikt vid att undvika ärftliga sjukdomar och genetiska defekter genom att genomföra omfattande hälsotester på våra hundar.


  Enligt oss representerar bilderna nedan rasen på ett korrekt, hälsosamt och aktivt sätt. Även om en Fransk Bulldogg inte kräver en hög aktivitetsnivå, skall de fortfarande klara av det.


Svenska Kennelklubben tidskrift 1914 Champion Suzette Plavia Savoy
Svenska Kennelklubben tidskrift 1914 Champion Suzette Plavia Savoy

HÄLSOTESTER

Innan avel har både tik och hane alltid genomgått följande:

- BOAS-gradering enligt RFG-S - med resultat 0

- Bedömning av näsborrar - med resultat öppna eller lindriga

-Hjärta & Patella - med resultat U.A


Innan avel har våra tikar alltid genomgått följande:

- Ryggröntgen (IVDD)

-  Höftledsröntgen (HD)

- DNA-analys av (CMR1),  (CDPA & CDDY, IVDD risk), (CHG), Cystinuria, (DM) & (HSF4)

Läs merSvenska Kennelklubben

Vi väljer att föda upp genom Svenska Kennelklubben för att ha en stamtavla som är väl etablerad, vi tycker även att deras avelsdata är viktig. Avelsdata visar om det finns någon inavelsgrad, varnar för avvikelser t.ex. patella eller andra sjukdomar. I andra fall där detta inte finns är det svårare att bevisa att hunden är renrasig, inavlad eller har några defekter i släkten.

SKK:s hemsida (hunddata) visar även om fler i stamtavlan är hälsotestade. Då kan man gå tillbaka i flera led och kontrollera hälsotester, utställningar, avkommor, kullsyskon m.m.


VÅGA STÄLLA KRAV
på uppfödarna för en bättre framtida avel, det är köparna som avgör vilka hundar som blir efterfrågan på. Vi klarar inte detta utan er valpköpare.  Ställ krav gällande nödvändiga hälsotester.

Inga köpare = ingen marknad 

Ni har makten att göra skilland!


UNDVIK ATT BLI LURAD

Tyvärr är smuggling och bedrägerier vanliga när det gäller Franska Bulldoggs, bedragarna är väldigt skickliga och kan få det att låta väldigt trovärdigt. Idag är det tyvärr väldigt utvecklad smuggling, där det kan finnas pass och veterinärintyg på valpen. Valpen kan dock ändå vara smugglad. Just nu på flertal annonssidor finns det flertal annonser där personerna i fråga köper in valpar för att sedan sälja vidare olagligt. Ha inte bråttom, man blir ofta blind i längtan efter en valp. Det blir då enkelt att se förbi röda flaggor. Är man då även väldigt godtrogen kan det sluta illa. 

Flertal personer som köper oregistrerade hundar känner sig lurade, hunden kan vara sjuk eller inte alls det som säljaren har beskrivit. Det kan vara billigare i stunden men kan bli ett väldigt dyrt slut. Dock betyder inte detta att SKK-reg hundar alltid är friska, gör alltid din egna undersökning. 

Tidigare har det varit att hundar utan stamtavla i SKK är avsevärt mycket billigare, men idag är det knappt om ingen skillnad i prisklass.